Παρά την πρωινή κούραση, ο απογευματινός τρίτος γύρος ήταν πολύ μαχητικός. Ενδεικτικό είναι ότι ήδη στην κατηγορία Εφήβων δεν υπάρχει παίκτης με το απόλυτο σκορ (3/3), ενώ και οι υπόλοιπες κατηγορίες απέκτησαν ξεκάθαρους πρωτοπόρους. Μόνο στην κατηγορία Νέων Γυναικών τα πράγματα είναι ακόμη εντελώς ανοικτά, καθώς τα φαβορί δεν έχουν συναντηθεί μεταξύ τους. Στο δεύτερο γύρο είχαμε νίκες των Μαύρων και στις τέσσερις παρτίδες, αποτελέσματα αναμενόμενα μεν, που όμως δεν επετεύχθησαν όλα με την ευκολία που προδίκαζε η διαφορά Έλο μεταξύ των αντιπάλων, αφού τόσο η Ιορδανίδου όσο και η Παγάνογλου χρειάστηκε να κουραστούν αρκετά μέχρι να επικρατήσουν.

Η Αλεξάνδρα Τερζιδάκη έπαιξε την ομορφότερη κίνηση του γύρου, την τελευταία στην παρτίδα της με τη Μαρία Φραγκάκη (θυσία βασίλισσας με υποχρεωτικό ματ) και η νίκη αυτή την έφερε μόνη στην πρώτη θέση της κατηγορίας Νεανίδων. Μισό βαθμό πίσω της είναι η Φανή Μπαρμπαγεωργοπούλου και η Νέλλυ Σερεφίδου, που έπαιξαν μια σύντομη αλλά ιδιαίτερα περίπλοκη παρτίδα που έληξε με διαρκές σαχ, όπως επίσης η Μαρία Μανελίδου (που επιτέθηκε αποτελεσματικά στο βασιλιά της Βάτκαλη) και η Θεοδώρα Κουτσογιαννοπούλου, που κέρδισε με καλή τεχνική το φινάλε ενάντια στη Μαριάνθη Τσαρουχά. Αύριο πάντως η πρωτοπόρος Τερζιδάκη θα έχει δύσκολο έργο, παίζοντας με τα Μαύρα ενάντια στη Μαρία Μανελίδου, που είναι το μεγάλο φαβορί για την πρώτη θέση της κατηγορίας.

Οι τρεις πρώτες παρτίδες της κατηγορίας Εφήβων έληξαν ισόπαλες, με αποτέλεσμα να έχουμε μια μεγάλη ισοβαθμία στην κορυφή με 2,5 βαθμούς. Ο Νίκος Γαλόπουλος πέρασε μερικές δύσκολες στιγμές ενάντια στον Άλκη Καφώρο, ο Σωτήρης Μαλικέντζος προσπάθησε δυναμικά να υπερκεράσει την αντίσταση του Λεωνίδα Λιάσκου και οι Αντώνης Παυλίδης και Μάνος Καζάκος δεν ξέφυγαν σε κανένα σημείο από τα όρια της ισότητας – και οι τρεις παρτίδες τελείωσαν χωρίς νικητή. Κορυφή έπιασαν με τις νίκες τους ο Αλέξανδρος Δούνης (που έφαγε ένα πιόνι νωρίς στο άνοιγμα από τον Κοσμά-Λέκκα και το αξιοποίησε σταδιακά) και ο Δημήτρης Δημόπουλος, που έδειξε καλή τεχνική στο φινάλε και με όμορφο τρόπο κέρδισε τον Καφετζή. Αύριο οι πρωτοπόροι αναμετρώνται μεταξύ τους, οπότε αναμένονται κάποιες εκκαθαρίσεις στη βαθμολογία.

Μετά τον Τάσο Παυλίδη, ήταν η σειρά του Γιώργου Γκούμα να χάσει έδαφος. Ο Νικαιώτης σκακιστής σίγουρα θα νιώθει τυχερός που απέδρασε με το μισό βαθμό της ισοπαλίας ενάντια στο Γιώργο Χαροκοπάκη, καθώς το προκλητικό παιχνίδι του στο άνοιγμα αποδείχθηκε μάλλον λανθασμένο και τον έφερε σε δυσχερή θέση, αλλά τελικά ο Χαροκοπάκης δεν κατάφερε να βρει τρόπο νίκης. Η ισοπαλία αυτή έδωσε την ευκαιρία στους Νάσο Παπαδημητρίου και Παναγιώτη Χριστοδούλου να ανέβουν στην πρώτη θέση, χάρη στις νίκες τους επί των Σουργκούνη και Κούρκουλου-Αρδίτη αντίστοιχα. Στην τρίτη θέση, μαζί με τους Γκούμα και Χαροκοπάκη, ισοβαθμεί ο Παυλίδης, που κέρδισε μια απλοποιημένη θέση με πιόνι λιγότερο – ο αντίπαλός του το επέστρεψε (μάλλον αχρείαστα) και στη συνέχεια «κρέμασε» άλλο ένα. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον στις συναντήσεις του τέταρτου γύρου παρουσιάζει το ντέρμπυ Παυλίδη-Γκούμα στη δεύτερη σκακιέρα.

Οι αγώνες συνεχίζονται αύριο Τρίτη, 5 Ιανουαρίου, στις 16:30, με τις αναμετρήσεις του τέταρτου γύρου (τρίτου για την κατηγορία Νέων Γυναικών). Πληροφορίες, αποτελέσματα, βαθμολογίες, παρτίδες, φωτογραφίες, καθώς και ζωντανή αναμετάδοση των σημαντικότερων παρτίδων στην επίσημη σελίδα της διοργάνωσης, http://panellinia10.peristerichess.gr.

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment. Login »