Αντώνης ΠαυλίδηςΧωρίς καμία ανατροπή ολοκληρώθηκε ο τελευταίος γύρος των Πανελληνίων Ατομικών Νεανικών Πρωταθλημάτων 2010 στο Περιστέρι. Και στις τέσσερις κατηγορίες οι βαθμολογικά κρίσιμες παρτίδες έληξαν, με μία εξαίρεση, όλες ισόπαλες, με αποτέλεσμα να μην υπάρξουν ουσιαστικές αλλαγές στην κατάταξη. Οι ενδιαφερόμενοι, κάποιοι εκ των οποίων έπαιζαν με βαθμολογικά αδιάφορους αντιπάλους, προτίμησαν να σιγουρέψουν τα κεκτημένα παρά να ρισκάρουν για το κάτι παραπάνω. Έτσι, σχεδόν τα πάντα είχαν κριθεί από πολύ νωρίς, και η ολοκλήρωση του γύρου απέκτησε καθαρά διαδικαστικό χαρακτήρα. Ίσως ο πλέον κερδισμένος σήμερα να ήταν ο μικρός Παύλος Παυλίδης (αδελφός του Τάσου και της Κατερίνας), που είχε γενέθλια και παρέλαβε το καθιερωμένο πλέον δώρο από τους διοργανωτές!

Η πιο χαρακτηριστική περίπτωση ήταν αυτή της κατηγορίας Νέων Ανδρών, όπου σε λιγότερο από δέκα λεπτά τα μετάλλια είχαν βρει κάτοχο. Ο Τάσος Παυλίδης αναδείχθηκε πρωταθλητής, μπροστά από το βασικό του αντίπαλο, Γιώργο Γκούμα, ενώ το χάλκινο μετάλλιο πήγε στον Παναγιώτη Χριστοδούλου, που πραγματοποίησε πολύ καλή εμφάνιση και βρισκόταν στην κορυφή από την αρχή του τουρνουά. Στην τρίτη θέση ισοβάθμησαν επίσης ο Βασίλης Σεβαστόπουλος και ο Γεράσιμος Παναγιωτακόπουλος, δίκαιη ανταμοιβή για το καλό και μαχητικό σκάκι που έπαιξαν. Αξιοσημείωτη η επιτυχία των νεαρών σκακιστών Παντελή Τζουγανάκη και Γιάννη Σταθόπουλου, που ισοβάθμησαν στην έκτη θέση, όπως επίσης και των Σταμάτη Κούρκουλου-Αρδίτη και Αντώνη Γεωργαντά. Λαμβάνοντας υπόψη το νεαρό της ηλικίας τους (14 ετών ο μεγαλύτερος), είναι βέβαιο ότι θα τους βλέπουμε πολλά χρόνια ακόμη στη διοργάνωση αυτή!

Νατάσσα Παγάνογλου Ζωή ΙορδανίδουΤο ντέρμπυ της κατηγορίας Νέων Γυναικών μεταξύ της Νατάσας Παγάνογλου και της Ζωής Ιορδανίδου έληξε ισόπαλο, αποτέλεσμα που έδωσε τον τίτλο στην Ιορδανίδου, αθλήτρια της Πνευματικής Στέγης Περιστερίου. Αν και έπαιζε με τα Μαύρα, η Ζωή απέκτησε νωρίς στο άνοιγμα μια πολύ ευχάριστη θέση και ήταν αυτή που πίεσε για τη νίκη. Τελικά η παρτίδα οδηγήθηκε σε φινάλε όπου η υπεροχή της ήταν ανούσια. Την τρίτη θέση κατέλαβε η Κατερίνα Παυλίδου, ενώ μισό βαθμό πιο πίσω τερμάτισαν η Ελένη Αγγελή και η Γιάννα Σωτηριάδου. Η Ιορδανίδου και η Παυλίδου θα δώσουν πολλές ακόμη μάχες τα επόμενα δύο χρόνια στα πρωταθλήματα αυτά, ενώ για την Παγάνογλου ήταν μια ακόμη διάκριση, μετά τους τίτλους της πρωταθλήτριας στις κατηγορίες κάτω των 14, 16 και 18 ετών. Για την Ιορδανίδου η τελική επικράτησή της ήταν μια μικρή «προαγωγή», αφού πέρυσι είχε αναδειχθεί πρωταθλήτρια στις Νεάνιδες (και η Παυλίδου στις Νέες Γυναίκες).

Vatkali DimitraΣτην κατηγορία Νεανίδων ο συνωστισμός στην πρώτη θέση (τρεις αθλήτριες) προδίκαζε μεγάλη μάχη, αλλά τελικά τα πράγματα εξελίχθηκαν πολύ διαφορετικά. Η Δήμητρα Βάτκαλη, που έπαιζε με τα Μαύρα εναντίον της Μαρίνας Σπύρου, αποδέχθηκε μια ελαφρώς ριψοκίνδυνη θυσία πιονιού στο άνοιγμα, έπαιξε όμως μετά με ακρίβεια και σταδιακά απαξίωσε το αντάλλαγμα που είχε η αντίπαλός της. Με δεδομένη την υπεροχή της Βάτκαλη στα περισσότερα σενάρια ισοβαθμίας, η μέχρι χθες πρωτοπόρος Φανή Μπαρμπαγεωργοπούλου προτίμησε να εξασφαλίσει την ισοπαλία (και τη θέση στην τριάδα) νωρίς εναντίον της Ελένης Φράγκου, παρά την πολλά υποσχόμενη θέση που είχε. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να ευνοείται η Βάτκαλη και με ισόπαλο αποτέλεσμα στην παρτίδα της, αποτέλεσμα που υλοποιήθηκε λίγα λεπτά αργότερα. Η Σπύρου, αθλήτρια της Πνευματικής Στέγης Περιστερίου, ανταμοίφθηκε για το ενεργητικό και ατρόμητο παιχνίδι της στο τουρνουά με τη δεύτερη θέση, ενώ η Μπαρμπαγεωργοπούλου μπορεί να αισθάνεται αδικημένη, καθώς κατά την προσωπική γνώμη του ταπεινού συντάκτη του δελτίου αυτού έπαιξε το ποιοτικότερο σκάκι στην κατηγορία αυτή. Μόνη στην τέταρτη θέση τερμάτισε η Αλεξάνδρα Τερζιδάκη, που κέρδισε πειστικά τη Μαριάνθη Τσαρουχά, ενώ μνεία πρέπει να γίνει στη θετική εμφάνιση της μικρής Νέλλυς Σερεφίδου και αυτήν της Αντιγόνης Σκαράκη.

9ος γύρος εφήβωνΗ αναμέτρηση της πρώτης σκακιέρας στην κατηγορία Εφήβων, μεταξύ του Αντώνη Παυλίδη και του Λεωνίδα Λιάσκου, παρουσίαζε μεγάλο αγωνιστικό ενδιαφέρον, καθώς η ισοπαλία αρκούσε στον Παυλίδη για την πρωτιά, ο Λιάσκος όμως μπορούσε να τερματίσει τόσο πρώτος (με νίκη) όσο και τέταρτος (αν τον έφτανε ο Νίκος Γαλόπουλος)! Τελικά ο Λιάσκος αποφάσισε να αφήσει την τύχη του στα χέρια των άλλων και συμφώνησε σύντομη ισοπαλία, ανακηρύσσοντας τον Παυλίδη πρωταθλητή, και περίμενε εναγωνίως να δει τα αποτελέσματα των ανταγωνιστών του. Σχεδόν αμέσως έλαβε δυσάρεστα νέα, καθώς ο Αλέξανδρος Δούνης «κρέμασε» ένα κομμάτι σε καλύτερη θέση εναντίον του Άλκη Καφώρου, με αποτέλεσμα ο Καφώρος να περάσει το Λιάσκο και να εξασφαλίσει τη δεύτερη θέση. Ευτυχώς όμως για το Λεωνίδα, ο Γαλόπουλος έπαιξε μάλλον άσχημα, έχασε ένα πιόνι και βρέθηκε να παλεύει για την ισοπαλία με το Μάνο Καζάκο. Η ισοπαλία ήρθε, δίνοντας στο Γαλόπουλο την τέταρτη θέση (και στο Λιάσκο την τρίτη). Μερικές ακόμη ισοπαλίες στα παρακάτω τραπέζια δημιούργησαν μια ευρεία ισοβαθμία στην πέμπτη θέση, με τους Δούνη, Καζάκο, Νίκο Σανδαλάκη, Σωτήρη Μαλικέντζο και Στάθη Λινό. Στις ευχάριστες εκπλήξεις, πέρα από τον Λινό, οι καλές εμφανίσεις των Κώστα Μεγαλιού και Κώστα Αναγνωστόπουλου.

Τη στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές προετοιμάζεται η τελετή λήξης (15:30), όπου θα γίνουν οι απονομές στους νικητές, ενώ θα ακολουθήσει μπουφές (και νέο δελτίο τύπου!). Πληροφορίες, αποτελέσματα, τελικές βαθμολογίες, φωτογραφίες και παρτίδες στην επίσημη ιστοσελίδα της διοργάνωσης, http://panellinia10.peristerichess.gr.

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment. Login »