Συναρπαστική ήταν η προτελευταία αγωνιστική των Πανελληνίων Ατομικών Νεανικών Πρωταθλημάτων 2010, που διεξάγονται στο Περιστέρι. Σε όλες τις κατηγορίες έλαβαν χώρα σκληρές μάχες για τις πρώτες θέσεις της βαθμολογίας, και ειδικά στην κατηγορία Νεανίδων η κατάσταση στην κορυφή άλλαξε άρδην. Τους αγώνες επισκέφθηκε σήμερα ο Δήμαρχος Περιστερίου, Ανδρέας Παχατουρίδης, που παρακολούθησε τους νεαρούς σκακιστές και σκακίστριες επί το έργον και ενημερώθηκε από τους Μιχάλη Πρεβενιό και Ανέστη Μιχαηλίδη για την τεχνολογία ζωντανής αναμετάδοσης των παρτίδων. Το παρών έδωσαν επίσης ο Αντιδήμαρχος Περιστερίου Θεόδωρος Αρβανίτης και ο Πρόεδρος της ΑΝΑΝΕΠΕΡ, Δημήτρης Μιχαλόπουλος.

Στον αυριανό τελευταίο γύρο η κατηγορία Νεανίδων συγκεντρώνει το μεγαλύτερο βαθμολογικό ενδιαφέρον, καθώς μετά τα σημερινά αποτελέσματα τρεις σκακίστριες ισοβαθμούν στην κορυφή. Η μέχρι σήμερα πρωτοπόρος Φανή Μπαρμπαγεωργοπούλου βρέθηκε από νωρίς σε δυσάρεστη θέση ενάντια στη Δήμητρα Βάτκαλη, που παρά το μέτριο ξεκίνημά της κατάφερε με σειρά νικών να βρεθεί πολύ ψηλά. Η Βάτκαλη δεν αξιοποίησε με ακρίβεια την υπεροχή της και έδωσε στην αντίπαλό της κάποιες τύχες ισοπαλίας στην αμοιβαία πίεση χρόνου, αλλά τελικά κατάφερε να αναδιοργανωθεί και να ολοκληρώσει την παρτίδα. Με τη νίκη αυτή η Βάτκαλη έπιασε τη Μπαρμπαγεωργοπούλου στην κορυφή, όπως και η Μαρίνα Σπύρου, που κέρδισε την Αλεξάνδρα Τερζιδάκη παίζοντας δυναμικά και θυσιάζοντας πιόνια στο άνοιγμα. Η Τερζιδάκη δεν κατάφερε να ανταπεξέλθει στις δυσκολίες της θέσης και έχασε φυσιολογικά. Παρακάτω, η Μαριάνθη Τσαρουχά δέχθηκε ένα απρόσμενο δώρο για τα γενέθλιά της (πέρα από το καθιερωμένο των διοργανωτών!), όταν η αντίπαλός της, Μαρία Μανελίδου, «κρέμασε» τη βασίλισσά της σε φινάλε με πιόνι παραπάνω και σαφή υπεροχή. Η παρτίδα αυτή πάντως ήταν η πιο περίπλοκη και ενδιαφέρουσα του γύρου, με συνεχείς εναλλαγές και πολύ μέτρημα! Η Τσαρουχά διατηρούσε την πρωτοβουλία στο μεγαλύτερο μέρος της παρτίδας, δεν εκμεταλλεύτηκε όμως τις ευκαιρίες που της παρουσιάστηκαν, αντιμέτωπη με την ευρηματική άμυνα της Μανελίδου, και τελικά απώλεσε τα κεκτημένα – μέχρι που έλαβε το δώρο! Αξιοσημείωτη και η άνοδος της Ελένης Φράγκου στη βαθμολογία, μετά το άσχημο ξεκίνημά της, καθώς αμύνθηκε σωστά στην επικίνδυνη θυσία κομματιού της Νάντιας Ανδρώνη και ψύχραιμα κατάφερε να απλοποιήσει τη θέση. Όλα θα κριθούν στις συναντήσεις του αυριανού τελευταίου γύρου, με όλα τα σενάρια να είναι πιθανά.

Τίποτα δεν άλλαξε στην κατηγορία Νέων Γυναικών, παρά το γεγονός ότι και οι δύο πρωτοπόρες είχαν βαθμολογικές απώλειες. Η Νατάσα Παγάνογλου και η Κατερίνα Παυλίδου έπαιξαν μια πραγματικά συναρπαστική παρτίδα, όπου η Παγάνογλου προτίμησε να θυσιάσει ένα κομμάτι με αντάλλαγμα ένα ζεύγος πολύ επικίνδυνων πιονιών, αντί να οπισθοχωρήσει στην επίθεση της Παυλίδου. Τα πιόνια ήταν αρκετά ισχυρά ώστε να εξαναγκάσουν την επιστροφή του υλικού, το μικρό όμως πλεονέκτημα που απέμεινε στην Παγάνογλου δεν αρκούσε για τη νίκη. Δίπλα τους, η Ζωή Ιορδανίδου είχε κερδισμένη θέση ενάντια στην Ελένη Αγγελή, έπαιξε όμως χωρίς σχέδιο στη συνέχεια και βρέθηκε σε δύσκολη θέση. Τελικά κατάφερε να κρατήσει το βαθμό της ισοπαλίας και το σχετικό πλεονέκτημά της ενάντια στην Παγάνογλου, την οποία αντιμετωπίζει αύριο με τα Μαύρα, με την ισοπαλία να της εξασφαλίζει την πρώτη θέση. Αγωνία και εδώ λοιπόν!

Ο Τάσος Παυλίδης σημείωσε μια πειστική νίκη επί του Νίκου Παναγιωτάκου στην κατηγορία Νέων Ανδρών, πιθανότατα εξασφαλίζοντας έτσι τον τίτλο. Του αρκεί μια ισοπαλία αύριο εναντίον του Γεράσιμου Παναγιωτακόπουλου, που κέρδισε σήμερα τον Καζαντζίδη. Μόνος διώκτης του Παυλίδη είναι ο Γιώργος Γκούμας, που επίσης κέρδισε πειστικά τον Σπύρου, αλλά οι ελπίδες του είναι ουσιαστικά ελάχιστες. Πάντως όλα τα πρώτα τραπέζια έληξαν με νικηφόρο αποτέλεσμα, του οποίου επωφελήθηκαν οι Χριστοδούλου και Σεβαστόπουλος, που διεκδικούν με αξιώσεις το χάλκινο μετάλλιο.

Στην κατηγορία Εφήβων το ντέρμπυ μεταξύ των πρωτοπόρων Αντώνη Παυλίδη και Άλκη Καφώρου ανέδειξε νικητή τον πρώτο, μετά από σκληρή μάχη. Ο Παυλίδης είχε από νωρίς την υπεροχή, δεν κατάφερε όμως να τη μετουσιώσει σε τίποτα παραπάνω από ένα ευνοϊκό φινάλε πύργων με πιόνι παραπάνω, το οποίο τελικά κέρδισε. Έτσι, ο Παυλίδης έμεινε μόνος πρώτος και χρειάζεται μόλις μια ισοπαλία αύριο εναντίον του Λεωνίδα Λιάσκου για να αναδειχθεί πρωταθλητής. Ο Λιάσκος είναι αυτή τη στιγμή μόνος στη δεύτερη θέση (και με νίκη αναδεικνύεται πρωταθλητής), χάρη στη νίκη του επί της έκπληξης των αγώνων, Στάθη Λινού. Ο Λιάσκος έπαιξε μια εξαιρετική στρατηγική παρτίδα και σταδιακά μεγάλωσε το πλεονέκτημά του, ολοκληρώνοντας την προσπάθειά του με μια ισχυρή θυσία διαφοράς. Αν και η τεχνική του ίσως δεν ήταν άψογη, συνολικά η παρτίδα αφήνει μια ισχυρή εντύπωση! Ο Καφώρος ισοβαθμεί στην τρίτη θέση με το Νίκο Γαλόπουλο (έκανε μια νωθρή ισοπαλία με τον Μαλικέντζο) και τον Αλέξανδρο Δούνη, που κέρδισε πειστικά τον Παναγιώτη Κώστα. Δεδομένου ότι η πριμοδότηση για την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση αφορά τις τρεις πρώτες θέσεις, αναμένονται και εδώ σκληρές μάχες για τα μετάλλια!

Οι αγώνες ολοκληρώνονται αύριο με τον τελευταίο γύρο, στις 09:30, στο κτήριο του Κ.Υ.Β.Ε. Περιστερίου. Θα ακολουθήσει η τελετή λήξης της διοργάνωσης και οι απονομές στους νικητές, περίπου στις 15:30. Παράλληλα, αύριο ολοκληρώνεται και η έκθεση ζωγραφικής και φωτογραφίας με έργα μελών και αθλητών της Πνευματικής Στέγης Περιστερίου, που λαμβάνει χώρα σε διπλανή αίθουσα. Πληροφορίες, αποτελέσματα, βαθμολογίες, παρτίδες, φωτογραφίες και ζωντανή αναμετάδοση των αυριανών μαχών στην επίσημη ιστοσελίδα της διοργάνωσης, http://panellinia10.peristerichess.gr.

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment. Login »