7ος γύρος εφήβωνΣυναρπαστικές μονομαχίες είχε η έβδομη αγωνιστική των Πανελληνίων Ατομικών Νεανικών Πρωταθλημάτων 2010, που διεξάγονται στο Περιστέρι. Σε όλες τις κατηγορίες γίνεται μεγάλη μάχη για τα μετάλλια, με καθημερινές ανατροπές στη βαθμολογία, αν και πλέον στις τρεις από τις τέσσερις κατηγορίες υπάρχουν ξεκάθαρα φαβορί. Το σωματείο που διοργανώνει τους αγώνες, η Πνευματική Στέγη Περιστερίου, έχει κάθε λόγο να χαίρεται, όχι μόνο για την πανθομολογούμενη διοργανωτική επιτυχία αλλά και για τις αγωνιστικές επιδόσεις των αθλητών του. Σήμερα ο «γηπεδούχος» Στάθης Λινός σημείωσε ισοπαλία με τον πρωτοπόρο Έφηβο Αντώνη Παυλίδη στο πρώτο τραπέζι της κατηγορίας και μπορεί μάλιστα να αισθάνεται ότι το αποτέλεσμα τον αδικεί. Ο Παυλίδης προσπάθησε να περιπλέξει μια ελαφρά χειρότερη θέση με θυσία κομματιού, ο Λινός όμως αμύνθηκε με ψυχραιμία και ακρίβεια, αποκρούοντας τις απειλές του Καβαλιώτη σκακιστή. Στην τελική θέση έδειχνε μάλιστα να έχει σαφώς το πάνω χέρι, αλλά η περιπλοκότητα της θέσης και κάποια πίεση χρόνου συνέβαλλαν στο να συμφωνήσουν την ισοπαλία οι δύο αντίπαλοι. Σαν αποτέλεσμα, ο Παυλίδης απέκτησε συγκάτοικο στην πρώτη θέση τον Άλκη Καφώρο, που κέρδισε σε μια ενδιαφέρουσα και περιπετειώδη παρτίδα (που προσφέρεται για ατελείωτες ώρες ανάλυσης) τον Παναγιώτη Κώστα, ενώ ο Λινός, που πραγματοποιεί εξαιρετική εμφάνιση, ισοβαθμεί στην τρίτη θέση με δύο ακόμη σκακιστές: το Νίκο Γαλόπουλο, που κέρδισε πειστικά τον Αδάμο, και τον Λεωνίδα Λιάσκο, που έπαιξε άσχημα το άνοιγμα, βρέθηκε σε χειρότερο φινάλε και τελικά το κέρδισε(!), με αντίπαλο τον Δούνη. Όμορφη ήταν η νίκη του Σωτήρη Μαλικέντζου επί του Τσοκόπουλου, με μια καταιγιστική επίθεση και μια απλή αλλά όμορφη θυσία βασίλισσας στο τέλος.

Στην κατηγορία Νεανίδων η Φανή Μπαρμπαγεωργοπούλου απέκτησε σαφές προβάδισμα για τον τίτλο με τη νίκη της επί της Μαριάνθης Τσαρουχά. Η Φανή θυσίασε ένα πιόνι μετά το άνοιγμα και απέκτησε επικίνδυνη πρωτοβουλία, η οποία απέδωσε καρπούς όταν η Τσαρουχά διέπραξε ένα τραγικό λάθος, ακριβώς στο σημείο όπου φαινόταν πως τα χειρότερα είχαν περάσει. Έτσι, η Μπαρμπαγεωργοπούλου προπορεύεται κατά ένα βαθμό και είναι πλέον το αδιαφιλονίκητο φαβορί. Στο δεύτερο τραπέζι η Μαρίνα Σπύρου δεν κινδύνευσε σε κανένα σημείο ενάντια στη Μαρία Μανελίδου και σταδιακά απέκτησε και πλεονέκτημα, φτάνοντας σε φινάλε με πιόνι παραπάνω. Αν και θα μπορούσε να προσπαθήσει για τη νίκη, προτίμησε να σιγουρέψει το μισό βαθμό και να εδραιωθεί στη δεύτερη θέση. Μαζί της η Δήμητρα Βάτκαλη, που παρά το κακό της ξεκίνημα έφτασε σιγά-σιγά ψηλά στη βαθμολογία (σήμερα κέρδισε τη Χριστοδουλάκη), καθώς και η Αλεξάνδρα Τερζιδάκη, που κέρδισε τη Σκαράκη. Η Βάτκαλη είναι ο προτελευταίος σκόπελος στο δρόμο της Μπαρμπαγεωργοπούλου, ενώ οι άλλες συναντήσεις της κορυφής είναι Σπύρου-Τερζιδάκη και Τσαρουχά-Μανελίδου.

Τα φαβορί (Παγάνογλου, Ιορδανίδου, Παυλίδου) επικράτησαν σήμερα στην κατηγορία Νέων Γυναικών, και οι τρεις όμως δυσκολεύτηκαν και οι παρτίδες ήταν αμφίρροπες. Ειδικά η παρτίδα Αγγελή-Παυλίδου ήταν πολύ ενδιαφέρουσα. Η κατάσταση στην κορυφή δεν άλλαξε συνεπώς καθόλου, με τις Ιορδανίδου και Παγάνογλου να προπορεύονται, τώρα όμως πλέον κατά ενάμιση βαθμό (της τρίτης Παυλίδου). Αύριο οι δύο πρωτοπόρες έχουν δύσκολες μάχες (με την Αγγελή και την Παυλίδου αντίστοιχα), ενώ στον τελευταίο γύρο παίζουν μεταξύ τους. Ούτε στημένη να ήταν η κλήρωση!7ος γύρος νέων ανδρών

Ο Τάσος Παυλίδης ξεπέρασε σήμερα πολλές δύσκολες στιγμές στην παρτίδα του με το Βασίλη Σεβαστόπουλο, κατάφερε όμως να βγει αλώβητος και να πάρει το βαθμό της νίκης. Η υπεροχή του αντιπάλου του στο μέσο της παρτίδας ήταν αδιαμφισβήτητη, όμως ο Σεβαστόπουλος έχασε αρκετές ευκαιρίες να αυξήσει το πλεονέκτημά του και, όταν τελικά το αποπειράθηκε, ο Παυλίδης εκμεταλλεύθηκε στο έπακρο τις τύχες που του προσφέρθηκαν. Η εν λόγω παρτίδα ήταν πάντως η πιο περίπλοκη και ενδιαφέρουσα του γύρου. Τον Παυλίδη ακολουθεί κατά πόδας ο Γιώργος Γκούμας, που κέρδισε το Νάσο Παπαδημητρίου, ενώ ακόμη μισό βαθμό πίσω είναι ο Νίκος Παναγιωτάκος, που κέρδισε σε μια επίσης πολύ ενδιαφέρουσα και περίπλοκη παρτίδα τον πρωτοπόρο στο πρώτο μισό του τουρνουά, Χριστοδούλου. Ακολουθεί ένα γκρουπ επτά παικτών σε απόσταση αναπνοής, με όλους αυτούς τους παίκτες να διατηρούν ελπίδες για μετάλλιο.

Παραλαμβάνοντας το δώρο του διοργανωτή

Η σημερινή ημέρα είχε και μια αναπόφευκτη μικρή καθυστέρηση στην έναρξη των αγώνων, αφού οι διοργανωτές προσέφεραν δώρα σε όλους τους αθλητές που είχαν την ονομαστική τους εορτή (ημέρα του Αγίου Ιωάννη γαρ!), καθώς και στο μικρό Χρήστο Ανθόπουλο (που είχε τα γενέθλιά του). Επίσης, σήμερα έγιναν και τα εγκαίνια της έκθεσης ζωγραφικής και φωτογραφίας με έργα μελών και αθλητών της Πνευματικής Στέγης Περιστερίου, που λαμβάνει χώρα σε αίθουσα του κτηρίου του Κ.Υ.Β.Ε. Περιστερίου, όπου διεξάγονται οι αγώνες. Ο χώρος της έκθεσης φιλοξενεί επίσης και αρχαιολογικά ευρήματα από το χώρο των έργων για το σταθμό του μετρό στον Άγιο Αντώνιο (που βρίσκεται πολύ κοντά στο κτήριο του Κ.Υ.Β.Ε., διευκολύνοντας σε μεγάλο βαθμό την πρόσβαση των αθλητών στους αγώνες), ενώ στην έκθεση «πρωταγωνιστεί» ο πίνακας του σήματος των πρωταθλημάτων, έργο της Κατερίνας Γιαβάση. Οι υπόλοιποι συμμετέχοντες, τα έργα των οποίων μπορούν να θαυμάσουν οι επισκέπτες, είναι ο Γιώργος Βαριαδάκης, η Μαρία Ευαγγελίου, Ναστάνζια Χαμπεσή, Ανέστη Μιχαηλίδη και Έφης Σαλταμάρα. Η έκθεση θα λειτουργήσει μέχρι και το Σάββατο 9 Ιανουαρίου, οπότε και ολοκληρώνονται οι αγώνες.

Τα πρωταθλήματα συνεχίζονται αύριο Παρασκευή 8 Ιανουαρίου, στις 16:30, με τους αγώνες της όγδοης και προτελευταίας αγωνιστικής (έκτης στην κατηγορία Νέων Γυναικών), ενώ υπενθυμίζεται ότι ο τελευταίος γύρος (το Σάββατο) θα ξεκινήσει στις 09:30 (θα ακολουθήσουν η τελετή λήξης και οι απονομές). Πληροφορίες, αποτελέσματα, βαθμολογίες, παρτίδες, φωτογραφίες και ζωντανή αναμετάδοση παρτίδων στην επίσημη ιστοσελίδα της διοργάνωσης, http://panellinia10.peristerichess.gr.

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment. Login »