Η δεύτερη και τελευταία κουραστική ημέρα (με διπλό γύρο) των Πανελληνίων Ατομικών Νεανικών Πρωταθλημάτων 2010, που διεξάγονται στο Περιστέρι, ολοκληρώθηκε και πλέον μπορούμε να εξάγουμε ορισμένα συμπεράσματα για τους πιθανούς νικητές. Αν και οι τρεις γύροι που απομένουν είναι αρκετοί για μεγάλες ανατροπές, τουλάχιστον τα φαβορί έχουν ξεκαθαρίσει. Αυτό ισχύει κυρίως για την κατηγορία Νέων Γυναικών, όπου η Ζωή Ιορδανίδου κέρδισε το ντέρμπυ ενάντια στην Κατερίνα Παυλίδου μετά από μια αμφίρροπη παρτίδα, όπου η Παυλίδου έπαιξε στο μέσο υπέρ του δέοντος ενεργητικά και τελικά πλήρωσε τις αδυναμίες που δημιουργήθηκαν στη θέση της. Η Ιορδανίδου τώρα ισοβαθμεί με τη Νατάσα Παγάνογλου στην κορυφή, με ένα βαθμό διαφορά από την Ελένη Αγγελή. Οι δύο πρωτοπόρες θα αναμετρηθούν στον τελευταίο γύρο, οπότε είναι πολύ πιθανό να κριθεί εκεί ο τίτλος.
Κατερίνα Παυλίδου
Στην κατηγορία Νεανίδων η Φανή Μπαρμπαγεωργοπούλου έκλεισε την ξεχωριστή αυτή μέρα (εορτάζουσα γαρ!) μόνη στην κορυφή, μετά τη σχετικά σύντομη ισοπαλία της με τη Μαρίνα Σπύρου (στην τελική θέση πάντως η θέση της Σπύρου δεν ενέπνεε εμπιστοσύνη). Στο δεύτερο τραπέζι ισόπαλες αναδείχθηκαν οι Τερζιδάκη και Βάτκαλη, κάτι που εκμεταλλεύθηκε η Μαριάνθη Τσαρουχά, με μια πειστική νίκη επί της Μαρίας Φραγκάκη, για να πιάσει τη Σπύρου στη δεύτερη θέση. Παρακάτω είχαμε ένα νέο καβαλιώτικο ντέρμπυ, αυτή τη φορά μεταξύ της Σερεφίδου και της Μανελίδου, όπου η ισχυρότερη και πιο έμπειρη παίκτρια τελικά επικράτησε με καλή τεχνική στο φινάλε. Στη βαθμολογία αναρριχήθηκε και η Τόνια Χριστοδουλάκη, χάρη στη νίκη της επί της Κουτσογιαννοπούλου. Από τις αυριανές συναντήσεις ξεχωρίζει αυτή μεταξύ Μπαρμπαγεωργοπούλου και Τσαρουχά στην πρώτη σκακιέρα.

Τα κορίτσια φάνηκαν σήμερα το απόγευμα πιο προσεκτικά από τα αγόρια, καθώς τόσο στην κατηγορία Νέων Ανδρών όσο και σε αυτήν των Εφήβων οι ισοπαλίες ήταν ελάχιστες. Στο πρώτο τραπέζι των Νέων Ανδρών ο Γιώργος Γκούμας σημείωσε και δεύτερη σημαντική νίκη την ίδια ημέρα, αυτή τη φορά επί του μέχρι τότε πρωτοπόρου Παναγιώτη Χριστοδούλου. Ο Γκούμας εκμεταλλεύτηκε ένα λάθος του αντιπάλου του για να αποκτήσει μια πανίσχυρη αλυσίδα πιονιών στο κέντρο της σκακιέρας, και στη συνέχεια έκρινε την παρτίδα με αποφασιστικό τρόπο. Πάντως, η νίκη αυτή δεν τον έφερε στην πρώτη θέση, καθώς ο Τάσος Παυλίδης κέρδισε σε μια αμφίρροπη παρτίδα το Νάσο Παπαδημητρίου και πέρασε μόνος πρώτος. Ο Παπαδημητρίου θυσίασε μια διαφορά για στρατηγικό αντάλλαγμα και μέχρι ένα σημείο έδειχνε να έχει καλή θέση, σταδιακά όμως ο Παυλίδης κατάφερε να πετύχει τις κατάλληλες αλλαγές και να αξιοποιήσει το υλικό πλεονέκτημά του στο φινάλε.6ος γύρος στους νέους άνδρες Σημαντικές νίκες πέτυχαν οι Σεβαστόπουλος και Πάμπαλος επί των Παναγιωτακόπουλου και Μαλαματά αντίστοιχα, ανεβαίνοντας έτσι στη βαθμολογία, ενώ αξιοπρόσεκτη ήταν και η παρτίδα του Τσιροπούλα με τον Χαροκοπάκη: ο ίππος του δεύτερου έμεινε καρφωμένος στο τετράγωνο «η4» για πολλές κινήσεις, στηριζόταν όμως, αλλά ο Τσιροπούλας αργά αλλά μεθοδικά άλλαξε όλα τα υπόλοιπα κομμάτια του αντιπάλου του και τελικά κέρδισε το κομμάτι. Μια σπάνια και όμορφη εικόνα!

Η κατηγορία των Εφήβων φιλοξενούσε σήμερα το ντέρμπυ μεταξύ των δύο κατά τεκμήριο ισχυρότερων σκακιστών, το οποίο βρήκε νικητή τον Αντώνη Παυλίδη, που δικαιούται το άτυπο βραβείο της καλύτερης παρτίδας της αγωνιστικής. Εκμεταλλευόμενος κάποιες ανακρίβειες του αντιπάλου του στο άνοιγμα, ο Παυλίδης τον άφησε με το βασιλιά στο κέντρο και στη συνέχεια άνοιξε τη θέση, θυσιάζοντας πρώτα πιόνι και μετά διαφορά. Η πρωτοβουλία του ήταν τόσο ισχυρή που σε καμία στιγμή δεν υπήρχε αμφιβολία για το αποτέλεσμα. Έτσι ο Παυλίδης έμεινε μόνος στην πρώτη θέση, αφού ο τρίτος πρωτοπόρος μετά τον πέμπτο γύρο, ο Άλκης Καφώρος, έμεινε στην ισοπαλία με το Λεωνίδα Λιάσκο (στην τελική θέση μάλιστα ο Λιάσκος διατηρούσε μια μικρή υπεροχή). Ο Αλέξανδρος Δούνης κέρδισε τον Μαλικέντζο από χειρότερη αλλά όχι ξεκάθαρη θέση, χάρη στα προβλήματα που συνεχώς έβαζε στον αντίπαλό του, ενώ σημαντική νίκη πέτυχε και ο Στάθης Λινός επί του Δημόπουλου – με τη νίκη αυτή ο Λινός αναρριχήθηκε αθόρυβα στη δεύτερη θέση (σε ισοβαθμία) και στο πρώτο τραπέζι, όπου αύριο θα αντιμετωπίσει τον Παυλίδη. Από ψηλά βλέπει τους υπόλοιπους και ο Παναγιώτης Κώστας, που κέρδισε μια καλή στρατηγική παρτίδα επί του Καζάκου.

Οι αγώνες συνεχίζονται αύριο, Πέμπτη 7 Ιανουαρίου στις 16:30, στο κτήριο του Κ.Υ.Β.Ε. Περιστερίου, με τον έβδομο γύρο (πέμπτο στην κατηγορία Νέων Γυναικών), ενώ αύριο έχει εγκαίνια σε διπλανή αίθουσα η έκθεση ζωγραφικής και φωτογραφίας με έργα μελών και αθλητών του διοργανωτή συλλόγου, της Πνευματικής Στέγης Περιστερίου. Αξίζει να σημειωθεί ότι ανάμεσα στα έργα είναι και ο όμορφος πίνακας που αποτελεί το σήμα της διοργάνωσης, έργο της Κατερίνας Γιαβάση. Πληροφορίες, αποτελέσματα, βαθμολογίες, παρτίδες, φωτογραφίες και ζωντανή αναμετάδοση των κυριότερων παρτίδων κάθε γύρου στην επίσημη ιστοσελίδα της διοργάνωσης, http://panellinia10.peristerichess.gr.

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment. Login »