5ος γύρος νεανίδωνΠολλές ενδιαφέρουσες παρτίδες είχε και αυτός ο πρωινός γύρος στα Πανελλήνια Ατομικά Νεανικά Πρωταθλήματα 2010 στο Περιστέρι! Οι παίκτες φάνηκαν αποφασισμένοι, με αποτέλεσμα να σημειωθούν ελάχιστες ισοπαλίες και να έχουμε σημαντικές βαθμολογικές ανακατατάξεις. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η κατηγορία Νεανίδων, όπου σημειώθηκε μόλις μία(!) ισοπαλία, σχετικά χαμηλά. Η Φανή Μπαρμπαγεωργοπούλου (που γιορτάζει σήμερα και δέχθηκε ένα δώρο από τους διοργανωτές) επικράτησε πολύ εύκολα της Αλεξάνδρας Τερζιδάκη, που «κρέμασε» ένα σημαντικό πιόνι στο άνοιγμα, και έμεινε μόνη στην πρώτη θέση της βαθμολογίας, λογική απόρροια των πειστικών εμφανίσεων που έχει κάνει μέχρι τώρα στο τουρνουά. Το απόγευμα αναμετράται με τη Μαρίνα Σπύρου, που κάλυψε γρήγορα το χαμένο έδαφος από την ήττα της στο δεύτερο γύρο και με τρεις σερί νίκες βρίσκεται μόνη δεύτερη. Σήμερα κέρδισε τη Νέλλυ Σερεφίδου, που άφησε το βασιλιά της στο κέντρο περισσότερο από όσο έπρεπε. Για ένα διάστημα η μικρή Καβαλιώτισσα αμύνθηκε σθεναρά, έπεσε όμως τελικά θύμα ενός τακτικού χτυπήματος και υπέκυψε. Σημαντική νίκη πέτυχε και η Μαρία Φραγκάκη επί της Μαρίας Μανελίδου, αν και η πορεία της παρτίδας δεν δικαιολογεί το αποτέλεσμα. Η ελαφριά πίεση της Φραγκάκη στο άνοιγμα εξανεμίστηκε σύντομα, και το φινάλε που προέκυψε σίγουρα δεν της έδινε ελπίδες νίκης. Κάποιοι ανακριβείς χειρισμοί όμως εκ μέρους της Μανελίδου οδήγησαν σε μια τακτική αβλεψία και τελικά σε αποφασιστικό πλεονέκτημα της Χανιώτισσας σκακίστριας. Στην τρίτη θέση, μαζί με τη Φραγκάκη, ισοβαθμούν η Μαριάνθη Τσαρουχά και η Δήμητρα Βάτκαλη, που πέτυχαν σημαντικές νίκες και επίσης ανέκαμψαν από το μέτριο ξεκίνημά τους.
Τα πρώτα τραπέζια των νέων ανδρών
Η μονομαχία της πρώτης σκακιέρας στην κατηγορία Νέων Ανδρών, μεταξύ του Παναγιώτη Χριστοδούλου και του Τάσου Παυλίδη, έληξε ισόπαλη μετά από αμφίρροπη μάχη και μια γενικά σωστή παρτίδα. Ένας ωφελημένος ήταν ο Γιώργος Γκούμας, που κέρδισε την ευχάριστη έκπληξη του τουρνουά, τον Σταμάτη Κούρκουλο-Αρδίτη, παίζοντας στο γνώριμο δυναμικό του στυλ. Ο Γκούμας εκμεταλλεύθηκε τα απομακρυσμένα κομμάτια του αντιπάλου του για να εξαπολύσει μια ισχυρή επίθεση στο μαύρο βασιλιά, επίθεση που κορυφώθηκε με θυσίες υλικού και οδήγησε στο νικηφόρο αποτέλεσμα. Συναρπαστική ήταν η παρτίδα του Παντελή Τζουγανάκη με το Νίκο Παναγιωτάκο, που έληξε με νίκη του δεύτερου μετά από πολλές περιπέτειες, ενώ πειστική ήταν και η νίκη του Παναγιώτη Σπύρου επί του Άγγελου Σουργκούνη, που ακολούθησε λανθασμένο σχέδιο στο άνοιγμα και τιμωρήθηκε. Πάντως, ο πλέον ικανοποιημένος από τις εξελίξεις είναι μάλλον ο Νάσος Παπαδημητρίου, που κέρδισε με ψύχραιμη άμυνα και ακριβές αντιπαιχνίδι τον Γιώργο Χαροκοπάκη, ισοβαθμώντας έτσι στη δεύτερη θέση με τον Παυλίδη, μισό βαθμό πίσω από τον Χριστοδούλου.

Παρά τις ελάχιστες ισοπαλίες, η κατάσταση στην κατηγορία Εφήβων δεν ξεκαθάρισε καθόλου – απλά κάποιοι έμειναν πίσω και αντικαταστάθηκαν από άλλους! Ο πρωτοπόρος Νίκος Γαλόπουλος έμοιαζε να έχει σταθερή στρατηγική υπεροχή εναντίον του Αλέξανδρου Δούνη, έχασε όμως τον έλεγχο και πρότεινε ισοπαλία πριν η θέση ξεφύγει εντελώς. Έτσι, τον έπιασαν στην κορυφή ο Αντώνης Παυλίδης (που κέρδισε σχετικά εύκολα τον Μιχόπουλο) και ο Άλκης Καφώρος, που στάθηκε πολύ τυχερός στην παρτίδα του με τον Μάνο Καζάκο: σαν αποτέλεσμα δυσκολιών στο άνοιγμα και το μέσο της παρτίδας βρέθηκε σε πολύ δυσάρεστο φινάλε με δύο πιόνια λιγότερα, ο Καζάκος όμως το χειρίστηκε εντελώς λανθασμένα, επιδιώκοντας αλλαγή των πύργων σε ακατάλληλες συνθήκες – το αποτέλεσμα ήταν να εγκλωβιστεί ο ίππος του και να μην μπορεί έτσι να σταματήσει το μακρινό ελεύθερο πιόνι του Καφώρου. Πολύ θεαματικές ήταν οι παρτίδες Τσοκόπουλου-Λιάσκου και Τσουνή-Κώστα: και στις δύο κέρδισαν τα Μαύρα με όμορφες θυσίες, με πρωταγωνιστή και στις δύο περιπτώσεις τη μαύρη βασίλισσα! Αν μη τι άλλο, οι δύο πρωινοί γύροι έχουν προσφέρει πολύ υλικό για δημοσιογράφους και συγγραφείς!

Οι αγώνες συνεχίζονται σήμερα 6 Ιανουαρίου στις 16:30 το απόγευμα με τις συναντήσεις του έκτου γύρου (τέταρτου στην κατηγορία Νέων Γυναικών). Από αύριο, Πέμπτη, και για τρεις ημέρες, στο χώρο των αγώνων (το κτήριο του Κ.Υ.Β.Ε. Περιστερίου) θα λειτουργήσει έκθεση ζωγραφικής και φωτογραφίας με έργα μελών και αθλητών του διοργανωτή συλλόγου, της Πνευματικής Στέγης Περιστερίου. Πληροφορίες, αποτελέσματα, βαθμολογίες, παρτίδες, φωτογραφίες και ζωντανή αναμετάδοση των είκοσι σημαντικότερων παρτίδων στην επίσημη ιστοσελίδα της διοργάνωσης, http://panellinia10.peristerichess.gr.

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment. Login »