Με αμείωτο ενδιαφέρον συνεχίστηκαν σήμερα, με τους αγώνες του τέταρτου γύρου, οι αγώνες των Πανελληνίων Ατομικών Νεανικών Πρωταθλημάτων 2010 στο Περιστέρι. Όπως και στο δεύτερο γύρο (και αντίθετα με τον τρίτο), παίχθηκαν πολλές θεαματικές και ενδιαφέρουσες παρτίδες, ενώ δεν έλειψαν και οι εκπλήξεις. Η μεγαλύτερη από αυτές (και πιθανότατα η μεγαλύτερη όλης της διοργάνωσης) ήταν η ήττα της Κατερίνας Παυλίδου από τη μικρή Ρεβέκκα Σαλαχίδη στην κατηγορία Νέων Γυναικών. Η Παυλίδου, έχοντας ήδη αποφασιστική υπεροχή στο άνοιγμα, παρέβλεψε μια απλή αλλά θανατηφόρο απειλή της αντιπάλου της και βρέθηκε με πύργο λιγότερο. Παρά τις προσπάθειές της, δεν κατάφερε να αντιστρέψει τη ροή της παρτίδας και σύντομα υποχρεώθηκε σε εγκατάλειψη. Μια άλλη από τις βασικές διεκδικήτριες στην κατηγορία αυτή, η Ζωή Ιορδανίδου, δεν έβγαλε κάτι από το άνοιγμα και συμφώνησε ισοπαλία με τη Γιάννα Σωτηριάδου, διατηρήθηκε όμως στην πρώτη θέση, την οποία μοιράζεται με τη Νατάσα Παγάνογλου (που κέρδισε την Τσακίρογλου). Στις αυριανές συναντήσεις ξεχωρίζει το ντέρμπυ Ιορδανίδου-Παυλίδου.

Η πρωτοπόρος στην κατηγορία Νεανίδων, Αλεξάνδρα Τερζιδάκη, διατήρησε τα κεκτημένα με την ισοπαλία της με τη Μαρία Μανελίδου. Η Τερζιδάκη έβγαλε καλή θέση από το άνοιγμα και δεν ανησύχησε σε κανένα σημείο της παρτίδας, ίσως δε να μπορούσε να έχει πετύχει κάτι παραπάνω. Πάντως, δεν είναι πλέον μόνη της στην κορυφή – έχει ως συγκάτοικο τη Φανή Μπαρμπαγεωργοπούλου, που κέρδισε σε μια ενδιαφέρουσα παρτίδα τη Θεοδώρα Κουτσογιαννοπούλου. Οι περιπλοκές του πρώτου μέρους της παρτίδας οδήγησαν σε ένα ήρεμο και ισόπαλο φινάλε, στο οποίο όμως η Κουτσογιαννοπούλου προσπάθησε να εκβιάσει την άμεση ισοπαλία, παραβλέποντας μια θεαματική τακτική δυνατότητα, που έδωσε στην αντίπαλό της αποφασιστική υπεροχή. Στην επόμενη σκακιέρα, η Μαρία Φραγκάκη αμύνθηκε σωστά στην πρωτοβουλία της Νέλλυς Σερεφίδου, όταν όμως έφτασε σε φινάλε με επιπλέον πιόνι και σημαντική υπεροχή πρότεινε ισοπαλία… Βαθμολογική άνοδο πέτυχε και η Μαρίνα Σπύρου, που κέρδισε στο μαραθώνιο της ημέρας την Τόνια Χριστοδουλάκη (η παρτίδα αυτή τελείωσε τελευταία). Αύριο οι δύο πρωτοπόρες αναμετρώνται μεταξύ τους, ενώ η μικρή Σερεφίδου παραμένει στα πρώτα τραπέζια και αντιμετωπίζει τη Σπύρου.

Ο Τάσος Παυλίδης ήταν ο νικητής του μεγάλου ντέρμπυ στην κατηγορία Νέων Ανδρών επί του Γιώργου Γκούμα. Η θέση του δεύτερου μετά το άνοιγμα ήταν παθητική και δυσάρεστη, όμως ο Παυλίδης δεν έπαιξε με μεγάλη ακρίβεια και επέτρεψε στο Γκούμα να ισορροπήσει την κατάσταση. Κάποιοι κίνδυνοι όμως παρέμεναν, και όταν ο Γκούμας κυριεύθηκε από μια σχετική υπεραισιοδοξία βρέθηκε σε χαμένη θέση. Ο Παυλίδης έμεινε έτσι μόνος του στη δεύτερη θέση, μισό βαθμό πίσω από τον αυριανό αντίπαλό του, τον Παναγιώτη Χριστοδούλου. Ο Χριστοδούλου κέρδισε πειστικά το Νάσο Παπαδημητρίου με μια καλά οργανωμένη και αποτελεσματική επίθεση στην πτέρυγα του βασιλιά, συνεχίζοντας έτσι τις καλές του εμφανίσεις στο τουρνουά. Στις επόμενες σκακιέρες είχαμε μεγάλες μάχες, αρκετές εκ των οποίων έληξαν ισόπαλες, ενώ κερδισμένοι από τα αποτελέσματα αυτά ήταν οι Σεβαστόπουλος (ο αντίπαλός του, Καζανάκης, «κρέμασε» κομμάτι) και ο Μαλαματάς (που κέρδισε μια πολύ καλή παρτίδα επί του Καζαντζίδη). Αξιοσημείωτη είναι και  η καλή πορεία του Χαροκοπάκη, που ισοβαθμεί στην τρίτη θέση.

Η κατηγορία Εφήβων είναι η πλέον δύσκολη σε προβλέψεις, αφού αρκετοί παίκτες συνωστίζονται γύρω από την κορυφή και διεκδικούν τα μετάλλια με αξιώσεις. Μετά πάντως από τους σημερινούς αγώνες, ο Νίκος Γαλόπουλος απολαμβάνει τη μοναξιά στο ψηλότερο σκαλί της βαθμολογίας, χάρη στη γρήγορη και θεαματική νίκη του επί του Λεωνίδα Λιάσκου (είναι αλήθεια πάντως ότι ο δεύτερος έπαιξε πολύ άσχημα στο άνοιγμα). Οι παρτίδες μεταξύ των υπολοίπων πρωτοπόρων έληξαν με μαχητικές ισοπαλίες, προκαλώντας έτσι μια μεγάλη ισοβαθμία επτά παικτών στη δεύτερη θέση. Στους προαναφερθέντες προστέθηκαν ο Αντώνης Παυλίδης (κέρδισε μια ενδιαφέρουσα παρτίδα επί του μικρού Σπύρου Ναούμ) και ο Κώστας Μιχόπουλος (κέρδισε τον Αδάμο). Ο αυριανός διπλός γύρος αναμένεται να ξεκαθαρίσει πολλά πράγματα στη βαθμολογία – ή… να την μπερδέψει περισσότερο!

Οι αγώνες συνεχίζονται αύριο Τετάρτη, 6 Ιανουαρίου, με δύο αγωνιστικές, την πέμπτη και την έκτη (σε σύνολο εννέα), στις 09:30 και στις 16:30. Εξαίρεση αποτελεί η κατηγορία Νέων Γυναικών, που αύριο το απόγευμα παίζουν τον τέταρτο γύρο (σε σύνολο επτά). Πληροφορίες, αποτελέσματα, βαθμολογίες, παρτίδες, φωτογραφίες και ζωντανή αναμετάδοση των κυριότερων παρτίδων στην επίσημη ιστοσελίδα της διοργάνωσης, http://panellinia10.peristerichess.gr/.

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment. Login »