Πολλές ενδιαφέρουσες και συναρπαστικές παρτίδες είχε ο δεύτερος γύρος, αν και συνήθως η πρωινή ώρα έναρξης δεν ευνοεί το καλό σκάκι! Δεν έλειψαν πάντως και οι σοβαρές αβλεψίες που έκριναν το αποτέλεσμα, όπως στις παρτίδες Κούρκουλος-Καζαντζίδης, Πάμπαλος-Σουργκούνης και Παχάκη-Τερζιδάκη. Σε πολλές συναντήσεις η διαφορά δυναμικότητας μεταξύ των αντιπάλων ήταν πολύ μικρή (ως και μηδαμινή), με αποτέλεσμα να σημειωθούν αρκετές ισοπαλίες αλλά και (θεωρητικές) εκπλήξεις. Αξιοσημείωτο είναι ότι και στις τρεις κατηγορίες που αγωνίστηκαν το πρωί, ο πρώτος σε Έλο σκακιστής κάθε κατηγορίας δεν κατάφερε να κερδίσει.

Στην κατηγορία Νέων Ανδρών έχασε έδαφος ο Τάσος Παυλίδης, ο θεωρητικά ισχυρότερος σκακιστής του τουρνουά, καθώς δεν κατάφερε να υπερκεράσει την αντίσταση του Μαλαματά, παρά το κομμάτι παραπάνω που είχε. Το άλλο μεγάλο φαβορί της κατηγορίας, ο Γιώργος Γκούμας, επικράτησε πειστικά του Ξυλογιαννόπουλου και ισοβαθμεί στην πρώτη θέση με άλλους πέντε σκακιστές. Ανάμεσά τους ο Νάσος Παπαδημητρίου, που κέρδισε μια μάλλον ύποπτη θέση επί του Καζανάκη χάρη στη διαρκή πίεση που ασκούσε στον αντίπαλο βασιλιά. Η πιο ενδιαφέρουσα παρτίδα της κατηγορίας σε αυτόν το γύρο ήταν σίγουρα η νίκη του Γεράσιμου Παναγιωτακόπουλου επί του Λαδά, όπου οι δύο αντίπαλοι επιτίθονταν με κάθε μέσο, ο καθένας σε άλλη πτέρυγα, με τον Παναγιωτακόπουλο να φτάνει πρώτος στο στόχο – τον αντίπαλο βασιλιά!

Περνώντας στην κατηγορία των Εφήβων, ο Αντώνης Παυλίδης (καμία συγγένεια με τον Τάσο!) διατηρούσε μια μικρή υπεροχή σε όλη τη διάρκεια της παρτίδας του με τον «ομόσταυλο» (και οι δύο Καβαλιώτες γαρ!) Γιώργο Καφετζή, ο δεύτερος όμως αμύνθηκε εξαιρετικά και απέσπασε το βαθμό της ισοπαλίας. Μισό βαθμό απέσπασαν επίσης από τους ισχυρότερους αντιπάλους τους ο Θανάσης Σερντεδάκις και ο Δημήτρης Δημόπουλος (από Δούνη και Κοσμά-Λέκκα αντίστοιχα). Το ενδιαφέρον των θεατών επικεντρώθηκε κυρίως στην παρτίδα Μιχόπουλος-Ν.Γαλόπουλος, που τα είχε όλα: μετά από ένα περίπλοκο άνοιγμα τα Λευκά επιτέθηκαν με κάθε τρόπο και μέσο, μη διστάζοντας να θυσιάσουν όλα σχεδόν τα κομμάτια τους! Μετά τα αλλεπάλληλα χτυπήματα τα Μαύρα αναγκάστηκαν να δώσουν τη βασίλισσά τους, αλλά κατέληξαν σε κερδισμένο φινάλε, το οποίο ολοκλήρωσαν με… ματ!

 Οι εκπλήξεις δεν έλειψαν και από την κατηγορία Νεανίδων. Η Μαρία Μανελίδου δεν κατάφερε να εκμεταλλευθεί το επιπλέον πιόνι της επί της Θεοδώρας Κουτσογιαννοπούλου, ενώ η Τόνια Χριστοδουλάκη έχασε από τη Νέλλυ Σερεφίδου σε μια περιπετειώδη παρτίδα, όπου θυσίασε (έχασε;) κομμάτι αλλά είχε ως αντάλλαγμα τρία επικίνδυνα πιόνια. Τα πιόνια έφτασαν πολύ κοντά στην προαγωγή, η Σερεφίδου όμως αξιοποίησε μια κρίσιμη αμυντική δυνατότητα που της προσφέρθηκε και ισορρόπησε την παρτίδα, και ένα λάθος της αντιπάλου της στο φινάλε έκρινε την παρτίδα υπέρ της νεαρής Καβαλιώτισσας σκακίστριας. Τις επιτυχίες για τα νεαρά παιδιά της Καβάλας ολοκλήρωσε η Αγγελική Καφετζή, που κέρδισε την Κωνσταντίνα Ανδρώνη.

Οι αγώνες συνεχίζονται σήμερα το απόγευμα (16:30) στο κτήριο του Κ.Υ.Β.Ε. Περιστερίου με τους αγώνες του τρίτου γύρου (δεύτερου στην κατηγορία Νέων Γυναικών). Πληροφορίες, αποτελέσματα, βαθμολογίες, παρτίδες, φωτογραφίες και ζωντανή αναμετάδοση των παρτίδων στον επίσημο διαδικτυακό τόπο της διοργάνωσης, http://panellinia10.peristerichess.gr/.

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment. Login »